Дата и час: 26 Апр 2019 08:36
 Страница 1 от 1 [ 2 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Моята ваканция 2014 г.
Непрочетено мнениеПубликувано на: 15 Авг 2014 23:49 
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Фев 2008 13:29
Мнения: 7474
Местоположение: Стара Загора
ПОЛ: МЪЖ
Да се научиш да се радваш на малкото което ти се дава...понякога изглежда толкова непостижимо!
Здравейте приятели, мнозина от вас ме питат какво стана с ежегодната ни експедиция, която си правим няколко приятели от града на липите.Питат ме няма ли да има снимки, няма ли да има разказ и въобще...какво се случва.
Приятели, за съжаление тази година, е година на много и то големи промени в моя живот.Смених си работата и то точно преди отпускарския сезон.Съпругата ми пък работи в голяма верига хипермаркети и тях пък ги купи нов собственик и там галимацията стана още по-голяма.Стана така, че...всъщност никой от нас не се и надяваше да излезе някаква отпуска.Плановете за преходи и лагерни огньове под звездите тотално пропаднаха.Бях като болен...:sad:
Как така си казвах няма да отида в Родопите :shock: Та това за мен е равно на това,все едно да не можеш да си включиш разредения GSM в зарядното.Как ще изкарам още половин или може би и цяла година без презареждане.Бях толкова унил, че се стигна до там да ме питат дали не съм болен нещо.
- Да, отговорих аз, но...няма да ме разберете.
Наистина бях доста отчаян, но...все пак има Някой който ми даде шанс.Ненадейно се отвори една дупка в работния график в която можеха и без мен.Началника ми излезна разбран и макар и с половин уста, все пак великодушно ме пусна да почина.За съжаление обаче при съпругата ми нещата не се случиха така идеални.
Озовах се пред дилема...какво да правя сега :roll:
За експедиция време нямаше, защото последните 3 дни от моите 7 които ме пуснаха, жената имаше почивка и искахме да мръднем и до морето.Мислих, мислих и след консултации с Марин/той пък баща на малко бебе, което беше немислимо да водим по палатки още на има няма 2 месеца/, решението беше взето доста бързо и импулсивно.Тази година потегляме и правим лагер в Родопите на някой язовир за 3-4 дена и това ще е, и то без жените само по мъжки със синовете ни.Уговоряйки се, скоро към нас се присъединиха и още едни приятели, а нашия другар Борката ни обеща, че ще направи всичко възможно да се присъедини към нас в последните два дни.
Така някак за един два дни се оформи от пълен провал един сносен план да си починем и релаксираме в любимата ни планина.Направихме подготовката, както ние си знаем/абе почти като за експедиция, защото така сме свикнали:shock::mrgreen:/ и ето, че момента на потеглянето настъпи.
Подробности по пътуването няма да споменавам, а ще започна разказа си направо от стената на яз. Голям Беглик.
Изображение
Нашия приятел Евгени с дъщеря си идваха за първи път на това място и изглеждаха супер доволни от гледката.
Изображение
Времето беше добро и макар да го даваха да се влошава, ние вдишвахме с пълни гърди и се наслаждавахме на гледката все едно бяхме попаднали в рая.
Скоро намерихме едно познато още от първия ми досег с Родопите местенце и направихме лагера на един нос.Разбира се веднага бяха хвърлени и въдиците, а децата превъзбудени от всичко предстоящо пощуряха след като почти веднага се хвана и първия ни костур.
Изображение
Красотата беше неземна...
Изображение
...но все още предстоеше истинското представление на майката природа.
И ето , че то скоро дойде с първия залез.
Изображение
Моя двор от лагера :winks:
Изображение
Изображение
А това е изгледа от прозореца на покривната ми палатка :-D
Изображение
Нашия приятел Борката, не само, че си удържа на думата, но и дойде с един ден по-рано.Направо ми напълни душата/обикновено рядко се случва когато някой ти даде подобно обещание евентуално да дойде за малко и да го спази/.
Изображение
Изображение
Борката и Марин...на фона на залеза...
Изображение
Борката е фен на палатките...какъв фен направо си е колекционер.Този път беше донесъл за тест новата си палатка тип индианско типи...
Изображение
Малкия Борка/моя син /, не пропусна и той да се снима пред нашата къщичка.
Изображение


Така в невероятно приятна компания, с много смях, закачки и приятелски разговори времето неусетно минаваше...и то минаваше доста бързо за съжаление.Залезите ни омайваха с красотата си...


Изображение


Изображение


Изображение


Изображение


Изображение


Изображение


Изображение


Мога спокойно да кажа, че удовлетворих фотографската си страст.Време имаше колкото искаш, никой не ме препираше за нещо и всичко беше спокойно и отпускащо.Наистина се насладих и на красотата на природата и на удоволствието да се опитам да запечатам тази същата красота във фотоапарата.


Изображение


Правех си експерименти и с новия затъмняващ филтър. С него вече имаше възможност да се експериментира и да се правят ето такива снимки/това не е Фотошоп...просто дълга експозиция и съответно ефекта идва от движението на де що се движи в кадъра-това за хората, които не се занимават с фотография :winks:/


Изображение


На третия ден времето наистина се влоши.Заваля дъжд, но той беше най-малкия ни проблем.Казвам ви...такъв вятър и такива вълни в язовира не бях виждал за около 8 години посещения тук.През нощта се наложи да се сгъват шатри, и да се затиска част от разтоварения багаж и провизии с подръчни средства. На сутринта, язовира изглеждаше съвсем подходящ за каране на сърф...:shock:


Изображение


На следващата снимка си личи малко по-добре колко са големи вълните...ами все едно бяхме на морето :shock:...Нещо съвсем нетипично/поне за мен / за този водоем.


Изображение


Температурите и без това си бяха ниски/сутрин не повече от 4-5 градуса/, но сега и с този вятър си беше направо студено.Знаехме за едно местенце на завет малко по-нагоре от нашия лагер на брега на залива и се принудихме да награбим всеки по нещо за закуска и да се приютим там. Борката ни направи чай микс от много билки, набрани същата сутрин. Беше супер готино, и истинско.


Изображение


Уф...за малко да забравя да ви покажа снимка и на лагера ни.Местенцето е невероятно красиво, но както разбрахме вече...само да не духа буреносен вятър :-D


Изображение


За мен мястото имаше и допълнителна романтика, защото именно тук преди 7-8 години за първи път лагерувах на този язовир и въобще в Родопите. Тогава бях сам със семейството си, с Патрола и натоварен с багаж до тавана/ха изрових снимка от архива /...


Изображение


Та...за мен наистина освен красиво всичко беше примесено и с една леко приятна носталгична нотка. Тя даде повод и за много разкази за подвизите ни из Родопите вечер край лагерния огън.Беше супер да си припомним както разни трудности и преодоляването им, така и доста комични ситуации, на които се смяхме от сърце.
Същия ден след закуската и невероятния чай, Борката и Евгени решиха да заберат цялата тумба и да направят една разходка до яз. широка Поляна и яз. Доспат.Тъй като ние двамата с Марин си бяхме блокирали джиповете с покривните палатки, а нямаше достатъчно място по колите, останахме да пазим лагера. Само, че...какво и от кого ще пазим...:roll:
Така не след дълго решихме и ние да направим лека обиколка из съседните заливи на язовира.


Изображение


Марин го излових...как се опитва да снима...:mrgreen::congratulatory:...


Изображение


...а то , че имаше какво да се запечата във фотоапаратите имаше...и то в изобилие!


Изображение


Изображение


Изображение


На следващата снимка изгледа ми правеше аналогия, че все едно сме на някоя голяма река в Канада или Аляска...всъщност си беше ръкав от язовира:-D


Изображение


Дърветата величествено се бяха насочили към небето и сякаш имаха сериозно намерение да го достигнат :shock:


Изображение


Така полека полека отново се свечери и дойде време за представлението на природата. Залеза беше страхотен...


Изображение


Изображение


Изображение


Изображение


Изображение


Изображение


Между временно вятъра стихна и тази нощ не се налагаше да се става .Спахме като къпани, след плющенето на платнищата на палатките ни през миналата нощ.На сутринта ставайки ...попаднах в някаква магия от приказките.
Беше много тайнствено...чак на моменти потрепервах.Невероятно изживяване, но за съжаление трябва да се види и усети на живо.Следващите снимки са блед отзвук от видяното и почти никакъв от преживяното на място.


Изображение


Изображение


Изображение


Изображение


И да знаете...падне ли такава мъгла, внимавайте, защото все има някой който зорко ви наблюдава...:eek:


Изображение


Така с много релакс и положителни емоции дойде и последната ни вечер.Макар и да нямаше вече и помен от облаците вкарващи драматизъм в залезите от предните вечери, и сега представлението беше на високо ниво.


Изображение


Изображение


Изображение


Не исках всичко да свършва. Как така минаха 4-ри дни :roll:.Не исках да мисля как на следващия ден ще съберем багажа и ще напуснем рая.
Боже...колко трудно е наистина да се научиш да се радваш и на малкото което ти се дава, защото аз можех и въобще да не мога да се освободя от работа и всичко това щеше да е само в сънищата ми...
Тази вечер не ми се лягаше, защото така щеше да дойде неусетно утрото.Всички отдавна бяха намушени в спалните чували, когато аз реших посред нощ да правя опити за нощни снимки :shock:


Изображение


Изображение


Изображение


Изображение


Снимките не станаха както трябва, но това за мен в онзи момент въобще не беше толкова важно.Бях останал сам със себе си и се наслаждавах на всяка една светлинка и всеки повей на вятъра с цялото си същество.
Няма да пиша повече за това, защото и сега месец след завръщането ни, пишейки този пътепис ми потреперват ръцете при спомена за величието на природата и красотата на Родопа планина!
И така...свободата, релакса, романтиката и красотата свършиха.Изкарахме едни невероятни 4-ри дни, през които не липсваха емоции.Ловихме риба/дори в последния ден аз хванах почти 1кг. кефал, за който се мечтаех още от първия ден,возихме се на лодката на Евгени из целия язовир, палих огън със магнезиевата запалка както батко Беар ни е показвал по Дискавъри/че и успях дори и то само с подръчни материали от природата/,снимахме на воля и най-вече...напълни ни се душата от красотата на това дивно местенце!
Със голямо нежелание на следващия ден събрахме багажите и потеглихме към дома.Все пак...трудния/от емоционална гледна точка/ път на връщане , решихме да го разнообразим с маршрут покрай яз. Въча.
Това беше супер идея, защото аз лично слабо познавам този район и бях много впечатлен от природата около язовира.На много места той ми приличаше едва ли не на фиордите от далечните северни страни със стръмните си и непристъпни брегове извисяващи се в небесата.Ще постна няколко не съвсем сполучливи снимки, но...времето и светлината не ги биваше хич дори.


Изображение


Изображение


Изображение


Изображение


Изображение


Изображение


Изображение


Изображение


С това наистина приключи нашия досег с Родопите.От 8 години насам не помня да съм бил за толкова малко в любимата планина.Чувствах се все едно съм много жаден и тъкмо започвам да отпивам и някой ми дръпва водата от ръцете...:sad:
Все пак, макар и тази година да нямаше приключение, да нямаше екшън и не ни се наложи да се справяме със сложни ситуации по горите, попихме много красота и спокойствие в Родопите, но...продължавам да твърдя, че макар и да е хубаво да се научиш да се радваш на малкото което ти се дава...понякога изглежда наистина толкова непостижимо!


Следва и малко красота по морето, там пък за съжаление още по-за кратко..._________________
NISSAN FOREVER!!!
Offline
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Моята ваканция 2014 г.
Непрочетено мнениеПубликувано на: 15 Авг 2014 23:50 
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Фев 2008 13:29
Мнения: 7474
Местоположение: Стара Загора
ПОЛ: МЪЖ
И така, след като с мъка се разделих с Родопа планина, плана ни беше да отскочим до морето. То за 2-3 нощувки наистина си беше отскачане.Имахме уговорка със Стефко и Горския да се видим макар и за малко на къмпинг Китен.Прибрахме се, набързо разтоварихме багажа, пране, подмяна на нещата за планина с тези за море и на следващата сутрин се понесохме по магистралата.Отново няма да ви пиша за пътуването, защото...то си беше едно с нищо не запомнящо се каране по асфалта.
Та както и да е...гас и след няколко часа вече бяхме разпънали бивака при нашите приятели почти на плажа.


Изображение


Посрещнаха ни с приготовлението на богат улов от миди.


Изображение


Изображение


Беше готино и навсякъде ухаеше на...море :-D
Вечерта седнахме , хапнахме морска кухня, полафихме и хайде по леглата, че бях планирал да не изтървам сутринта изгрева.Докато си легна и вече имах чувството, че часовника ми изписука да ставам и ето и първите снимки на изгрева на морето.


Изображение


Изображение


Изображение


След това разбира се програмата беше ясна.Закуска, кафенце и след това половин ден опити или да се издавим в морето или пък да се изпържим като прясна цаца на пясъка по парещите лъчи на слънцето :mrgreen:
Няма да ви занимавам със стандартните семейни снимки на плажа.Тъй като не ми достигна доста от красотата и уединението в планината, сега потърсих такова в залезите и изгревите на морето.


Изображение


Тук също имаше много красота и то на обикновени местенца...просто трябваше да се вгледаш и да я усетиш...


Изображение


На следващата снимка снимах едно момче което ловеше риба.Той беше толкова вглъбен в риболова, че дори и при 5-6 секунди експозиция не помръдна и не е размазан на снимката :shock:...направо бетон.


Изображение


Тук също някой ни гледаше...:shock:...


Изображение


Моя син се уреди с въдица и отиде с останалите хлапета да ловят риба в реката.След час отивам аз да гоня залеза в края на плажа до скалите и пътьом се отбивам да ги видя хващат ли риба или ще измрем от глад вечерта :mrgreen:
Гледам обаче и се цъкля...Нашия младеж тандем направил ...:shock:


Изображение


Изображение


Изображение


Снимах набързо и оставих младите сами...:mrgreen:
След това се насочих и към основната си цел, а именно да хвана залеза и скалите покрай края на плажа.


Изображение


Изображение


Снимах и пернати...ама голямо газене приведен между скалите в морето и то с фотото на врата беше...:congratulatory:


Изображение


Патките ме харесаха...дори едната както е видно се опита да ми играе "Лебедово езеро", ама на мен тия не ми минават...патката си е патка, дори и с главна роля в известен балет :mrgreen:


За да снимам чайките пък, се наложи да пълзя като някой от спец частите по време на войната във Виетнам.е...не можах съвсем да ги доближа, но да не прекаляваме все пак ... :winks:


Изображение


Скоро залеза достигна и до своята най-красива част...


Изображение


Изображение


Изображение


Беше изумително красиво...


Изображение


Изображение


Последва последната ни вечер на морето.


Изображение


Обикновено когато отидем на море, на мен първи нещо ми омръзва и нещо ме кара да искам да си тръгвам.За първа година обаче това не се случи.Имах чувството, че едва сме дошли и вече беше дошло време за тръгване.Изкарахме едни невероятни 2-3дни.Ловихме риба, гмуркахме се за рапани и миди, карах кану на един приятен съсед с който се запознах, снимах изгреви и залези.Не мога да се оплача...особено и с готината компания до себе си.
За съжаление всичко обаче свърши :sad:
На следващия ден с голяма доза нежелание прибрахме багажите, събрахме палатките и потеглихме към дома.
И тук както в първата част от пътуването ни по планините не се дадохме толкова лесно и на връщане се отбихме да разгледаме древния тракийски град Кабиле.


Изображение
Съветвам всеки който минава да се отбие.намира се като се връщате от морето между Ямбол и Сливен , като на самата магистрала си има указателна табела, след това и отбивка и след 1км. сте на мястото.Има доста добра колекция събрана с различни находки от разкопките и сепарирана в един чудесен музей.Отделно от това навън се реставрираха и укрепваха доста от разкопките, а майсторите дори ни обясниха, че се предвижда на хълма над разкопките да се изгради екопътека с големи площадки за наблюдение от високо.Ето и няколко снимки за обща представа.
Музея...


Изображение


Изображение


Изображение


...а ето и самите разкопки и възстановките им.


Изображение


Изображение


Изображение


На следващия кадър се вижда къде минава магистралата/имайте предвид, че широкия обектив понеже намалява големината на обектите прави да изглежда по-далеч, отколкото е всъщност :idea:/


Изображение


Следващото би трябвало да е възстановка на римски военен лагер, но...със сигурност това което почувствах беше изграждане на една атракция за печелене на пари.Идеята била вътре да се правят възстановки на гладиаторски боеве като представление/естествено за публиката, която ще си плати да влезе и да гледа/.


Изображение


Ето и снимка отвътре...


Изображение


Следва базиликата и хълма над нея.По дясното било на хълма се вижда и основите на въпросната площадка за наблюдение.


Изображение


Възстановени са доста части и фрагменти от оригиналните мозайки и са поставени там къде са били в ония стари времена.


Изображение


Изображение


Има много за разглеждане там, но нас ни притисна и времето.Така си оставихме причина отново да посетим това място.
Потеглихме, но аз въпреки притесненията на жена ми, си бях наумил да направя нещо, което все отлагам.Има един участък от магистралата, който поражда някаква невероятна аналогия с път към небесата едва ли не.
Та с две думи...отбих на мястото Тераното и най-невъзмутимо по учудените погледи на шофьорите си нащраках няколко кадъра.Не са шедьоври, защото слънцето се блещеше постоянно в обектива ми, но все пак е по-добре от нищо нали...


Изображение


Изображение


След това последва прибиране у дома.
С това завърши моята кратка, но съдържателна ваканция.Съдържателна не от към приключения и екшън, както сме свикнали от близките години, а съдържателна от към почивка, релакс и презареждане на батериите.Определено отпуснатото ми време за всичкото това не ми стигна, но...надеждата последна умирала.
Палатката ми все още стои на покрива и тайно се надявам да открадна поне един уикенд, за да допълня тази тема тук, но... прогнозите не са от най-обнадеждаващите.
Май...наистина трябва да се науча да се задоволявам и с малкото...
Поздрави на всички приятели!_________________
NISSAN FOREVER!!!
Offline
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
 Страница 1 от 1 [ 2 мнения ] 


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Иди на: